Hoe yoga mij geholpen heeft te helen...

Yoga kwam met de geboorte van mijn dochter Dana, als gevolg van een dubbele hernia en ernstige bekkeninstabiliteit, in 2004 voor het eerst ‘echt’ in mijn leven. Het bewust beleven van lichaam en geest als één was er al op mijn 12e,, door de breuk in m’n rug, waardoor ik lange tijd op bed heb gelegen en als puber flink met mijzelf werd geconfronteerd.

Via een lange weg van mensendieck, fysiotherapie en krachttraining kreeg ik de kracht om te lopen weer terug in mijn benen. Vanaf dat moment was sport een belangrijk onderdeel van mijn leven. Door het dagelijks doen van oefeningen voel ik mij vrijer, sterker en meer in balans op geestelijk en lichamelijk gebied.

 

Een ervaringsdeskundige in het verleggen van grenzen met respect voor je lijf mag ik mijzelf wel noemen. Meerdere malen werd ik voor een nieuwe uitdaging gesteld waarbij ik altijd opzoek ben gegaan naar het welbevinden van het fysieke en mentale en heb leren omgaan met de beperkingen die er soms op dat moment zijn

 

Tijdens mijn jeugd was mijn vader extreem dominant, pas later zou uit onderzoek blijken dat geestesziek in combinatie met het zijn van een narcist hier de oorzaak van was.

Niet alleen was hij zeer controlerend en bezitterig hij zadelde mij ook op met een permanent schuldgevoel door keer op keer te dreigen met zelfmoord.

Het meest verdrietige van alles was, dat hij mij niet alleen zag als zijn dochter,..

Het heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten die ik als klein meisje heb verdrongen om te overleven.

 

Als geen ander weet ik hoe een beschadiging je kan blokkeren, maar ik weet inmiddels dat dit niet je hele leven hoeft te overschaduwen, mits je de juiste begeleiding krijgt.

Ik heb de blokkades kunnen doorbreken waardoor ik inmiddels een prachtig gezin heb met 3 heerlijke kinderen die ik onvoorwaardelijk lief heb en ondersteun waardoor zij open en gelukkig kunnen opgroeien.

Voor mij hebben holistische en therapeutische yoga in combinatie met helend tekenen iedere keer de deur weer op een kier gezet om nòg een stapje verder te gaan waardoor ik tot op de dag van vandaag nog leer en ontwikkel, want “je kunt alleen maar groeien door erin te geloven”.

 

 

"moving softly & flowing naturally,

allowing space to heal the body"

De NandaYoga visie

"Mijn missie is het zien van ieder kind"

Yoga is een universele taal van het lijf, de uitwerking ervan is overal nagenoeg gelijk. het is een ‘wetenschap’ geen godsdienst,.

Fysiek hebben kinderen over de hele wereld armen, benen, een hoofd enz.

Mentaal hebben we ook veel dezelfde basale waarden en normen als veiligheid, waardering, zelfvertrouwen, respect, angsten en wensen.

De neerwaartse hond is, of je hem nu in Nederland, Zweden, China of Uganda doet, hetzelfde,. De uitwerking ervan; een blij sterk en goed gevoel vol zelfvertrouwen,. ook!

 

Ik ben een yogi in hart&ziel maar zie mijzelf niet als lerares. Het gaat mij namelijk om het overbrengen van energie. Mijn diepste wens is je te laten ervaren wat holistische yoga voor je kan doen door je het te laten voelen. Wanneer je voelt wat het toevoegt aan je leven wil je het alleen maar vaker doen omdat het je uiteindelijk dichter bij jezelf brengt.

 

Yoga is een cadeautje voor jezelf, waarbij je niets hoeft aan te schaffen je hoeft alleen maar te zijn, ervoor open te staan en het toe te laten. Alles is aanwezig in jezelf!

Je bent goed zoals je bent waarbij je niet denkt in grenzen of beperkingen maar in mogelijkheden en ontdekken.

 

Yoga en kunst

Één van mijn grote voorbeelden is de Franse kunstenaar Marcel Duchamp een vrije denker en creatieve geest die wordt beschouwd als de voorloper van diverse moderne kunststromingen.

Één van zijn meest beroemde opmerkingen was: "Er bestaat geen oplossing omdat er geen probleem bestaat"

 

Deze zin sluit aan bij mijn denkwijze over yoga: "er is geen regel waar je aan moet voldoen niet voor jezelf en zeker niet voor anderen. Luister naar je lijf en het geeft de grens en tegelijkertijd de oplossing hoe ermee om te gaan vanzelf aan, Nannaste,. "

Getoetst door CRKBO, KTNO erkend en geaccrediteerd door VYN, BATC en LVNG

Bekijk hier mijn Yoga CV