Yoga is geen trend het is een wetenschap

In de Griekse oudheid wisten ze het al: Mens sana in corpore sano: een gezonde geest in een gezond lichaam “Yoga is de sleutel tot je lijf, Nannasté”

 

Yoga is geen trend het bereikte misschien pas 100 jaar geleden, in de jaren 60 van de vorige eeuw, de kust van Europa (Nederland) en Amerika maar het heeft een geschiedenis van 5 millennia, het is hiermee dus duidelijk een blijvertje,.

Vanaf de tijd dat de Beatles met Transcendente Meditatie (vorm van yoga) zijn begonnen hebben vele mensen, waaronder talloze beroemdheden, het pad van de yoga gevolgd,.

 

Yoga, de bedenker&betekenis

Dat yoga al eeuwen bestaat is dus een feit en toch worden wetenschappers steeds nieuwsgieriger naar de achtergrond.

Acharya Patanjali (200 voor Chr.) wordt gezien als de Vader (grondlegger) van de yogawetenschap en zal

voor altijd herinnerd en gerespecteerd blijven als een pionier in de wetenschap van zelfdiscipline, geluk en zelfbewustzijn. Yoga komt uit het Sanskriet en betekend ‘beheersen’, ook wel ‘herboren’. In de bredere zin van het woord gaat het om leren beheersen van lichaam en geest die nauw met elkaar samenhangen. Yoga is veel meer dan het doen van oefeningen de zogenaamde, Asan.

 

In de Bhagavad Gita spreken ze over de 4 paden van Yoga, te weten: (1) Karm Yoga, (2) Barth (Bhakti) Yoga, (3) Jnana (Gyan) Yoga en (4) Raja (Raj) Yoga.

 

De Raj is weer opgesplitst in 8 delen waarvan (1) Yam, wat controle betekend en (2) Niyam wat staat voor discipline de basis vormen. De overige zijn (3) Asan een comfortabele maar stabiele houding (4) Pranayam, wat staat voor vitale energie en in ieder levend wezen aanwezig is, (5) Pratyahar, wat zoveel betekend als controle hebben over je 5 zintuigen, (6) Dharan concentratie, (7) Dhyan, meditatie en tot slot (8) Het één worden met de universe ook wel divine genoemd.

 

Hath Yoga is een onderdeel van Raj Yoga en betekend eigengereid of hardhoofdig. Het zegt iets over de strijd die je lichaam soms voert om in een houding te blijven staan, terwijl je lichaam deze niet als comfortabel ervaart, pas als je erdoorheen kunt ademen en hij wél als comfortabel gaat voelen heb je de 'geest' overwonnen, want iets niet kunnen zit allemaal in je hoofd! Hath Bestaat uit 6 vormen van oefening te weten: (1) Asan, (2) Pranayam, (3), Bandha, (4) Mudra, (5) Kriya en (5) Mantra.

 

 

Yoga als therapie

Inmiddels is yoga is een sport die veel beoefend wordt, onder andere vanwege de positieve effecten op de gezondheid.. Het verhoogt de flexibiliteit, verstrekt de spieren en verbetert de bloedsomloop. Daarnaast levert het ook enorme psychologische voordelen op door het zoeken van de balans tussen lichaam&geest.

Het wordt ook steeds vaker aangeraden door artsen in de geestelijke gezondheid sector als een therapie voor onder andere diverse vormen van stress, angst, en verwerken van emoties.

 

GABA&Yoga, gezond alternatief tegen stress&angst

Tijdens het beoefenen van yoga maken de hersenen een neuro chemisch stofje genaamd GABA aan, dit stofje zorgt voor vertraging in de hersencellen. Dezelfde vertraging treedt bijvoorbeeld ook op wanneer je alcohol drinkt of een medicijnen als Xanax inneemt, waardoor de scherpe kantjes van het stressgevoel afnemen.

Yoga is hiermee een gezond alternatief om stress te verlichten, het helpt bij het beheren van de stress en angst die hierdoor de bloeddruk, hartslag en ademhaling helpen te reguleren.

Verschillende studies hebben een bewezen effect van yoga op angst en stress gedocumenteerd, hieruit is gebleken dat mensen met een lichte tot milde depressie zich minder depressief voelen na het opnemen van yoga oefeningen in hun dagelijkse routine. Bij ervaren yogabeoefenaars is de stof GABA, na een yogales zelfs met 27% toegenomen! Aldus onderzoekers is dit de verklaring van het Happy gevoel dat we ervaren na een uur yogales :-)

 

Slapeloosheid tegengaan

De fysieke en geestelijke training van yoga zorgt voor de verlaging van uw cortisol niveau. Cortisol is een stress hormoon welke regelmatig gelinkt wordt aan slapeloosheid.

 

Een greep uit recent Universitair onderzoek en de invloed van yoga

“Volgens neuropsycholoog Jolant Van den Haspel (Rijksuniversiteit Groningen) Bewust langzamer ademhalen en yoga oefeningen hebben te maken met de hartcoherentie die door een tijdsperiode van 2 weken hiermee bezig te zijn heeft geleid tot stressvermindering.”

 

“Benson-Henry Instituut for Mind/Body en het Medicine/Genomics Center van Beth Israël Regelmatig

toepassen van yoga- en meditatietechnieken, heeft als resultaat dat onze genen zich aanpassen en hierdoor minder heftig reageren op stress en spanning dan voorheen.”

 

“De University of California heeft in onderzoek aangetoond dat yoga&meditatie de aanmaak stimuleert van cellen in hersengebieden die worden geassocieerd met het verwerken en uiten van emoties.

“India, 2011. Vermindert stress, vermoeidheid en angst”

 

“University of Maryland, 2010. Verbetert evenwicht, slaap en stemming”

 

“Philadelphia, 2009. Stimuleert de rechterhersenhelft, de kant die de creativiteit aanstuurt”

 

“San Fransisco, 2008. De productie van telomerase stijgt, een enzym dat wordt geassocieerd met de langere levensduur van cellen”

 

“Boston en Harvard University, 2007. Er wordt een neurotransmitter aangemaakt, die werkt als een antidepressivum”

 

“University of Virginia, 2005. Goed voor de gezondheid van het hart- en vaatstelsel”

 

Beroemdheden, atleten en professionals genieten op allerlei gebieden van de effecten van yoga

Hieronder een aantal van hun bevindingen en die spreken voor zich,.

WORDT NEDERLANDS ELFTAL WERELDKAMPIOEN DOOR YOGA?
- “Voetballers zouden moeten mediteren”-
https://yoganieuws.wordpress.com/2014/07/06/wordt-nederlands-elftal-wereldkampioen-door-yoga/
 
AD: GIGGS EN YOGA  - Dagelijks voert Giggs voor de training oefeningen uit die hem controle over zijn lichaam geven. Deze controle was hij op een bepaald punt namelijk kwijt.
http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/3626164/2014/04/01/Dagelijkse-yogasessie-houdt-Giggs-40-topfit.dhtml

 

HOCKEYTEAM JONG ORANJE DOET AAN YOGA
- en hoe kun je je als ploeg beter voorbereiden op de wedstrijden in India dan door een dagelijkse ochtend yogasessie?! Voor het ontbijt komen de hockeyers bij elkaar voor een half uur yoga -
https://yoganieuws.wordpress.com/2013/12/11/hockeyteam-jong-oranje-doet-aan-yoga/
 
STACK:10 TOPATLETEN VAN BASKETBAL TOT RUGBY DOEN AAN YOGA

James LeBron -"Yoga isn't just about the body, it's also about the mind"
http://www.stack.com/2012/09/17/yoga-athletes/

 

De lijst van Celibs die aan yoga doen is niet bij te houden,.. hieronder een aantal,.

Cameron Diaz, Jennifer Anniston, Cindy Crawford, Matthew Mccounaughey, Madonna, Demi More, Ashton Kutcher, Rihanna,ᅠLady Gaga, Nicholas Cage, Jennifer Lopez, Halle Berry, Gwyneth Paltrow, Serena Williams, Sting, Jane Fonda, Denise Richards, Natalie Portman,ᅠ Oprah Winfrey, Barack Obama, Doutzen Kroes, Giselle Bündchen, Bill Clinton, Lionel Messie, Hugh Jackman, Richard Gere, Justin Timberlake, David Lynch, bandleden van de Red Hot Chili Peppers, Beyonce

Maar ook in eigen land zijn er inmiddels tal van yogafans

Katja en Birgit Schuurman, Nadja Hüpscher, Jeroen van der Boom, Geert Hoes, Pia Douwes, Amanda en Martijn Krabbé, Yvonne Kroonenberg, Beertje van Beers, Tom Sebastiaan, Marvy Rieder, Lenette van Dongen, Elle van Rijn, Mathilde Santing, Hugo Metsers, Remy Bonjasky, Raymond van Barneveld

Anita Witzier, Medina Schuurman, Erica Terpstra, Bart Veldkamp, Richard Krajicek, Dries van Agt,

“Yoga is thuiskomen bij jezelf, Nannasté”

en dit is waarschijnlijk dè reden waarom steeds meer mensen eraan beginnen want wie wil zich nu niet gelukkig voelen met zichzelf ☺